המלצה מצוות הספרייה
- Michal Chill
- Jan 1, 2023
- 2 min read

בעולם שבו חומרי הקריאה של רובנו מתבססים על גלילה מהירה של פוסטים וסטטוסים ברשתות החברתיות, ספרים אנשים קוראים פחות...הרבה פחות (גם ספרות אקדמית, סטודנטים קוראים פחות או לא קוראים בכלל ומצליחים לסיים תואר ,בלי לפתוח ספר" ציטוט מאחת הבוגרות במכון) . נכון שלא פעם קשה לנו להתנתק מהמסך הקל והנגיש לטובת המילה הכתובה, אך התרומה של זו האחרונה היא עצומה. לצד שלל היתרונות הטמונים בקריאת ספרים (שיפור אוצר מילים, העשרת הידע, אימון למוח ולדמיון, אסקפיזם טהור ועוד), ישנם גם היבטים נוספים שפחות חשבנו שנוכל לקבל מקריאה.
הפחתת לחצים - על פי מחקר משנת 2009 שדווח באמצעות Reader's Digest, קריאה למשך 30 דקות בלבד ביום היא המקבילה להרפיה של עשיית יוגה יומית. אפילו דילוג על הדפים למשך שש דקות בלבד הוכיח שהוא מוריד את רמות הלחץ בכמעט 70%.
שיפור ברמות האמפתיה - קריאת פרק אחד ביום עשויה לשפר את רמת האמפתיה שיש לנו לאחרים. מומחים ב- Healthline טוענים כי אנשים שקוראים ספרים המתמקדים בחיי הדמויות הראו רמות מוגברות של חמלה והבנה כלפי אחרים. עם זאת, הם מדגישים כי לא די בספר אחד על מנת לחוש בשיפור משמעותי, אך עם הזמן קוראים מסורים צפויים לזכות באמפתיה רבה יותר.
שינה איכותית - שוב ושוב מלמדים אותנו לתת לעיניים ולראש להירגע מכל אותם מסכים קטנים לפני השינה. הדרך הנכונה והבריאה להכין את גופנו ונפשנו למנוחת לילה טובה היא להרפות. אחת הדרכים המומלצות לעשות זאת היא באמצעות קריאה, שמוכחת כמסייעת בהפחתת תסמיני לחץ ובהאטת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל.
חיזוק הקשר הורה-ילד - על פי מחקר שנערך בשנת 2019, הורים שמקריאים לילדיהם מעידים כי חווים קשר הדוק יותר זה לזה. תוצאות המחקר הראו כי קריאה מספרים מודפסים במיוחד, בניגוד למסכים, מקדמת אינטראקציות משמעותיות יותר בין הורה לילד באמצעות תקשורת מילולית וכן באמצעות שפת גוף.
אנו ממליצות לעודד ולאתגר את הסטודנטים הלומדים במכון, כן, לפתוח ספר, להעשיר את עולמם האקדמי והאנושי וגם לנו, אנשי הסגל האקדמי והמנהלי שנצליח בשנה הקרובה לקרוא וליהנות מספרות טובה.
* להכנת ההמלצה נעזרנו בנתונים שפורסמו בערוץ הבריאות של מאקו ב7.8.2021